Vg1 Restaurant - og matfag

Du lærer:

  • Om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • Tilberedning og servering av mat
  • Behandling av råvarer, mat og drikke
  • Om mattradisjoner
  • Om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være:

  • Praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • Kreativ og nøyaktig
  • Serviceinnstilt

Du kan bli:

  • Kokk, ernæringskokk eller servitør
  • Baker eller konditor
  • Pølsemaker eller kjøttskjærer
  • Slakter, butikkslakter eller sjømathandler
  • Fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
    Se alle yrker og kompetanser

Arbeidssteder:

  • Hotell- eller restaurantnæringen
  • Sykehus og helseinstitusjoner
  • Næringsmiddelindustrien
  • Bakerier, konditorier eller slakterier
  • Forretninger som selger ferskvarer

Videre utdanning:

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

  • Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
  • Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et fag som ligger under mesterbrevordningen, og har tilstrekkelig praksiserfaring. Mesterutdanningen kvalifiserer deg til en leder- eller mellomlederstilling innen ditt fagområde, og gir deg kompetanse til å kunne starte egen bedrift.
  • Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
    – etter Vg2 eller
    – etter oppnådd yrkeskompetanse.
    Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag.
  • Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.