Vg1 Restaurant – og matfag
Vg1 Restaurant - og matfag
Du lærer:
- Om kosthold, næringsmidler og ernæring
- Tilberedning og servering av mat
- Behandling av råvarer, mat og drikke
- Om mattradisjoner
- Om helsefremmende livsstil og hygiene
Du bør være:
- Praktisk anlagt og ha godt håndlag
- Kreativ og nøyaktig
- Serviceinnstilt
Du kan bli:
- Kokk, ernæringskokk eller servitør
- Baker eller konditor
- Pølsemaker eller kjøttskjærer
- Slakter, butikkslakter eller sjømathandler
- Fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon
Se alle yrker og kompetanser
Arbeidssteder:
- Hotell- eller restaurantnæringen
- Sykehus og helseinstitusjoner
- Næringsmiddelindustrien
- Bakerier, konditorier eller slakterier
- Forretninger som selger ferskvarer
Videre utdanning:
Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
- Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
- Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et fag som ligger under mesterbrevordningen, og har tilstrekkelig praksiserfaring. Mesterutdanningen kvalifiserer deg til en leder- eller mellomlederstilling innen ditt fagområde, og gir deg kompetanse til å kunne starte egen bedrift.
- Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
– etter Vg2 eller
– etter oppnådd yrkeskompetanse.
Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag. - Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.